Winter AID 2020

143dagen tot Winter AID 2020

50 jaar Algemene IntroductieDagen

In 2018 vind de 50ste editie van de Algemene IntroductieDagen (AID) plaats. In 1969 begon het allemaal.

De allereerste AID duurde twee dagen. Het doel was dat de studenten zich zo snel mogelijk thuis zouden voelen in en kennis zouden nemen van hun nieuwe omgeving. Gepensioneerd decaan Klaartje Mulder (betrokken bij het initiatief voor een AID): "In Nijmegen lag de nadruk te veel op allerhande info; wij vonden dat het niet om informatie ging, maar vooral om de overgang die mensen meemaken. De studenten moeten hun plek weten te vinden."

Het programma behelsde lezingen in de ochtenduren. Onderwerpen: ontwikkelingssamenwerking, de onderwijsproblematiek, het functioneren van de democratie en de leefbaarheid van het woonmilieu. De middag werd ingeruimd voor cultuur en voorlichting, waar met name seksualiteit een hot item bleek. "Dat is nu nog zo," weet Mulder. "Maar op een ander manier. Toen ging het meer om de bewustwording van seksualiteit en bijvoorbeeld of er aparte meisjesafdelingen zouden moeten zijn. Tegenwoordig ligt het seksuele accent meer op AIDS-preventie; een sponsor leverde voor de introductietassen dit jaar condooms aan."

De eerste introductiedagen werden verder opgeluisterd met een film - Met jouw tanden in mijn nek van Polanski - en een heuse band. Dat was Ekseption," lacht Mulder. We hadden ons door een kenner laten vertellen dat dat een hele goede groep was, die op het punt van doorbreken stond en dus nog goedkoop was."

Lees het hele artikel Historisch overzicht AID Reunie 26 mei 2018