Vrijwilligers: Mentoren

Wil jij de AID nog een keer meemaken en nieuwe studenten een warm welkom geven? Word dan AID mentor! Jij en je mede mentor zullen ervoor zorgen dat nieuwe studenten zich snel thuis voelen. 

Type mentoren

Er zijn twee soorten mentoren: Bsc en Msc.

  • Bsc mentoren: Een Bsc-groepje bestaat uit Nederlandse en Internationale Bsc studenten die in september beginnen aan hun bachelor in Wageningen. Velen weten nog amper de weg in Wageningen, kennen nog niemand en hebben nog nooit op zichzelf gewoond. Het is jouw taak als mentor om de Bsc studenten een warm welkom te geven en de start van hun studentenleven zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. 
  • Msc mentoren: Een Msc-groepje bestaat uit masterstudenten van over de hele wereld. Nederlandse en internationale studenten zijn gemixt in een groepje. Het is jouw taak om hun thuis te laten voelen in Wageningen, maar ook in Nederland. De cultuurshock kan best groot zijn dus jij helpt ze aan een Hollands warm welkom! 

Verantwoordelijkheden

Als mentor ben je altijd verantwoordelijk voor het begeleiden van jouw groepje, je moet altijd voor ze klaar staan! Zij geven aan waar ze graag heen willen / wat ze willen doen en jij begeleidt ze vervolgens. 

  • Voor de AID: Neem contact op met alle mensen uit je groepje, en maak bijvoorbeeld een app-groep aan. Het is belangrijk dat jij je groepje laat weten dat ze zich geen zorgen hoeven te maken voor de AID! Vraag ze of ze een slaapplek en fiets hebben, en help hun met het vinden van beide. Het wordt gestimuleerd om mensen zonder kamer zo veel mogelijk bij binnen het AID-groepje onder te brengen, maar niet bij de mentor zelf.
  • Tijdens de AID: Ben er voor je groepje, je gaat pas naar huis als iedereen naar huis is! Schrijf je groepje in voor activiteiten, wees op tijd en wijs je groepje de weg. Jij zorgt ook voor het sfeerbeheer. Het is belangrijk dat je alcoholgebruik binnen de perken houdt, een drankje is natuurlijk gezellig maar je moet je groepje altijd kunnen blijven begeleiden. Op maandag heb je even pauze, bij de studiedag!
    Wees een objectieve mentor!!! Laat je groepje alle verenigingen en mogelijkheden zien, niet alleen de dingen die jij zelf leuk vindt en goed kent. Iedereen is tenslotte anders!
  • Na de AID: veel groepjes houden na de AID ook nog contact. Kijk zelf hoe dit loopt en of hier nog behoefte aan is.

Mentor training

Je volgt met je mede mentor de mentortraining, waarin je leert hoe je samen zo goed mogelijk je groepje kunt begeleiden. Op een leuke manier word je gewezen op de belangrijkste puntjes van het mentor zijn.